„Všichni patrně vědí, že prezident Václav Havel, který zemřel před necelými devíti lety, byl vynikajícím dramatikem a esejistou a že byl od poloviny sedmdesátých let uznáván jako lídr československé demokratické opozice. V důsledku toho musel strávit řadu let v komunistických věznicích. Někteří z vás už určitě slyšeli, že byl příznivcem rockové hudby a přátelil se s mnoha předními umělci. Nicméně kromě okruhu jeho nejbližších přátel nejspíš jen málokdo tuší, že Havel sklízel úspěchy rovněž – v kuchyni,“ říká ředitelka filmového festivalu Kino na hranici Jolanta Dygoś. „Ač se to může zdát divné, přece je to pravda: někdejší český prezident celý život velice rád vařil a kdykoli měl čas, vlastnoručně chystal pokrmy pro své hosty. Byl v tomto oboru sice amatérem, avšak mimořádně nadaným a tvůrčím. A to je nesmírně důležité, protože v dobách komunismu, kdy v obchodech celá řada produktů chyběla, bylo leckdy náročné sehnat i ty nejzákladnější ingredience a kuchaře tedy mohla zachránit pouze vynalézavost.“
Loni na podzim vydali přátelé někdejšího českého prezidenta z Knihovny Václava Havla v Praze bohatě ilustrovanou knihu s názvem Kančí na daňčím, která obsahuje více než padesát Havlových kuchařských receptů, zpestřených nádavkem o anekdotické chuťovky. Za pár měsíců tato kniha vyjde péčí vratislavského nakladatelství Afera také v polštině. Ochutnat několik havlovských receptů ovšem budete moci už nyní v srpnu v Těšíně. Kino na hranici vás totiž srdečně zve na večeři podle Václava Havla.
Večeře se bude konat 23. srpna 2020 v 19.30 na nádvoří Hradního pivovaru (Browar Zamkowy) v polském Těšíně (Cieszyn). Menu bude vypadat následovně:
- předkrm: mazané chlebíčky
- polévka: Ančka hladká
- hlavní chod: federální guláš
- dezert: to bílý v tom žlutým
...no a k tomu něco na zapití.
Cena: 60 zlotých za osobu
Přihlášky do 15. srpna 2020 na e-mailové adrese:
anna.ganczarczyk@kinonagranicy.pl